Poznejte krále mezi vitaminy
Vitamin C je jeden z nejznámějších vitaminů vůbec. A patří taky mezi ty pro lidský organizmus nejhodnotnější. Zatímco většina živočichů si dokáže tento vitamin vytvářet sami, člověk je odkázán na externí příjem z potravy či doplňků stravy. Ve kterých potravinách najdete vitaminu C nejvíce? Přinášíme vám 2 tipy, jež jsou skvělými zdroji céčka a které vás možná překvapí.
Papriky i papričky
Nejen v ovoci, ale také v zelenině totiž najdete vysoké dávky vitaminu C. Mezi tu nejhodnotnější zeleninu patří červená paprika – ve 100 g se skrývá okolo 150 mg vitaminu a jen 20 kcal. Nejlepší je ji zachovat syrovou. Nakrájejte si ji proto do salátů nebo z ní udělejte lodičky s vaší oblíbenou pomazánkou. Vydatným zdrojem céčka jsou také její příbuzné – zelená paprika, žlutá paprika, a dokonce i chilli paprička.
Jděte na šípky
Když se řekne céčko, tak většinu lidí napadne jako první citron či jiné citrusové plody. Existují však plodiny, jež obsahují i desetinásobek více vitaminu C než je právě v citronu. A ještě si je můžete nasbírat v českém lese úplně zadarmo. Jedná se o šípky! Ty obsahují až 500 mg vitaminu C ve 100 g šípkové dužiny. Šípky se však musí sbírat dobře vyzrálé, protože jen tak mají céčka nejvíce. Po sběru je třeba šípky důkladně usušit. Z usušených šípků si pak můžete uvařit například lahodný a vitaminem C nabitý čaj.
Optimální dávka vitaminu?
Ideální denní dávka vitaminu C je mezi 60 a 100 mg, doporučená dávka je 80 mg vitaminu C denně. Při počínajícím nachlazení, silné únavě nebo při oslabené imunitě jsou prospěšné dávky vyšší, a to 500 až 1000 mg. V takovém případě se doporučuje užívat i různé doplňky stravy, díky nimž do sebe potřebnou dávku vitaminu dostanete co nejjednodušeji.