Není med jako med
Nakupujete
teď před Vánoci v obchodech med a podivujete se, jak to, že tak zlevnil
nebo, co znamená označení „Med na pečení?“. Ono koupit opravdu dobrý
med se stává čím dál více uměním. Stále více obchodů totiž nabízí
dovážený med, který nesahá tomu domácímu ani po paty, ale má jednu
obrovskou výhodu pro českého človíčka – je levný.
Pojďme si udělat menší pořádek v tom, jak koupit skutečně kvalitní med, a co je to vlastně ten Med na pečení.
Med na pečení nebo také Pekařský med
Tento druh medu musí splňovat podmínky zdravotní nezávadnosti, není však určen na stůl, ale pro průmyslové zpracování. Pokud jste si jej zakoupili, ze zvědavosti nebo pod vlivem nízké ceny, pak vězte, že může obsahovat vyšší množství vody a tedy se může i rychleji kazit. Jeho vůně a chuť by mohla mít podivný „ocas“, anebo může už začínat kvasit. Stává se rovněž, že byl při výrobě zahřán nad 40 °C a tedy ztratil důležité látky. Co s ním? Co nejdříve jej přidat do buchet nebo do cukroví. Ty se stejně pečou, takže med při tomto procesu stejně trpí a je pořád lepší, když přijde o zbytky cenných látek med, kterých jich měl stejně pomálu, než med, jenž jimi oplýval.
Až příliš levný med
Beedol, neboli Výzkumný ústav včelařský v Dole provádí každým rokem rozbor medů, které se pravidelně objevují na pultech českých obchodů, a co se ukázalo? Zákazníkům je nabízen ve velkém med, který pochází ze zahraničí, například z Číny. Med se tomu dá říkat opravdu jen s přimhouřenýma očima. Takovéto medy totiž často obsahují směsice škrobu, kukuřice, třtiny a různých sirupů. Pro čtenáře zběhlé v chemii – nalézá se zde také vysoké procento hydroxymethylfurfuralu, tedy látky, která prokazuje teplotní zpracování potraviny. Podle serveru vitalia.cz obsahuje standardní včelí med 0,4 mg/kg této látky. V některých dovážených medech se však toto množství přiblížilo 100 mg/kg. Je tedy jasné, že prošly tepelnou úpravou, která takřka zničila všechny účinné látky.
Dívejte se proto, co je na etiketách. Pokud tam stojí, že výrobce je EU, ještě nejásejte, může se jednat o med s přidaným cukrem.
Jaký med tedy kupovat?
Ne vždy je „chyba“ na straně obchodních řetězců, které se snaží vyhovět poptávce po levnějších surovinách. Někdy se stačí poptat známých nebo vyhledat na internetu včelaře, který stáčí svůj vlastní med, zajet za ním a koupit jej přímo u zdroje. Možná si více připlatíte, ale budete vědět, odkud med pochází a z čeho je vyrobený. Pamatujte – sklenice medu = půl lékárny.