Jestliže se nedokážete vzdát pouhého pomyšlení na kávu či čaj bez cukru, hlavu vzhůru. Čas od času si cukr dopřát můžete, ale je důležité hlídat „skryté cukry“, které zbytečně zatěžují váš organismus. Ty se nachází nejčastěji ve slazených limonádách, nebo také v alkoholu.
Klasický cukr-nebezpečí!
Existuje všeobecně mylný názor, že sacharidy jsou vlastně bílé cukry. Omyl! Sacharidy totiž rozdělujeme do dvou skupin – komplexní a jednoduché, které dodají tělu rychlou energií. Komplexní sacharidy, jsou ty, jenž zásobují energií pomaleji, ale po delší dobu. Díky tomu nedochází k ukládání cukrů, tělo se zásobuje energií po delší dobu. Ty bychom měli preferovat. Obsah sacharidů naleznete na etiketách zakoupených potravin a nápojů. Mějte jen na paměti, že večeře by již měla být bez sacharidů.
Co jsou umělá sladidla
Lákavá náhrada cukru. Sladí skvěle a neobsahují žádné kalorie – slibují tedy sladkou chuť bez přibírání. Ačkoli je tato představa lákavá, má i své stinné stránky. Většinou jsou tato sladidla pro diabetiky a je pro ně typická nepříjemná pachuť. Výzkumy prokázaly, že tyto sladidla neuchrání před přibíráním. Často navíc zvyšují chuť na sladké a pocit hladu.
Přírodní sladidla
Mylný názor je, že med, melasa, javorový sirup či třtinový cukr jsou z pohledu přibírání na váze neškodné. Jejich výhodou ale je pouze to, že kromě sladké chuti dodávají také vitaminy a minerály. Ve zdravé míře, je dobré jim dát přednost před bílým cukrem.
Stévie
Hitem poslední doby je stévie. Jedná se o rostlinu s velmi sladkou chutí, která dokáže osladit více než bílý cukr, navíc je bez kalorií a nepředstavuje rizika, jenž se nacházejí v umělých sladidlech. Jestliže chcete sladit zdravěji, vsaďte na přírodní SlaDIA SWISS sladidlo, které obsahuje unikátní kombinaci sukralózy a stévie. Právě tato původem jihoamerická pralesní rostlina obsahuje alkaloidy, které jsou třistakrát sladší než klasický cukr, ovšem neobsahují žádné kalorie. SlaDIA SWISS sladidlo je jasným vítězem chuťového testu, jenž měl za cíl zjistit, která sladidla na současném trhu mají nejlepší chuť. Sladivost jedné tablety odpovídá 1 lžičce cukru, ale na rozdíl od jiných sladidel stévie nevyvolává v organizmu vyplavování inzulinu a je tak vhodná i pro diabetiky.
Neodpírejte svému tělu požitek z dokonalé chuti. Slaďte zdravě a chutně.